Warning: Use of undefined constant myStyleUrl - assumed 'myStyleUrl' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/tomatsovs.dk/public_html/wp-content/plugins/grou-random-image-widget/g-random-img.php on line 30

Warning: Use of undefined constant is_single - assumed 'is_single' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/tomatsovs.dk/public_html/wp-content/plugins/facebook-like-button/inc/fun.inc.php on line 70

Hjemmelavet tomatsovs

Vil du prøve at lave en hjemmelavet tomatsovs helt fra bunden, så kommer du til at give dig selv en ekstra opgave – du skal nemlig selv flå dine tomater. Se her, hvordan du gør. Det er faktisk ikke så svært, og så kan du jo teste, om du kan smage forskel på friske tomater i forhold til dåsetomater.

Ingredienser til tomatsovs

Ingredienser til tomatsovs fra bunden. Der er dog glemt parmesan på billedet

Ingredienser (Til 2 personer skal du bruge)

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 300 g. blommetomater (cirka otte)
  • salt og peber
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 sjat rødvin (hvis du har en rest fra igår eller fra fryseren som på  billedet)
  • 2. spsk. balsamico edike
  • 1 spsk. friskrevet parmesan
  • Frisk oregano og timian

Du skal bruge

  • En skarp kniv, 2 gryder og et par liter vand fra hanen. (Evt. også en blender hvis du vil have sovsen cremet i konsistensen og uden klumper) 

Fremgangsmåde

  • Find en gryde med en stor diameter i bunden (5 eller 10 liter)
  • Hæld vand i gryden, så der er nok til at kunne dække tomaterne (10 cm)
  • Snit tomaterne, så der kommer et lille kryds i den modsatte ende af stilken
  • Bring vandet i kog
  • Put tomaterne i og tag gryden væk fra kogepladen. (Det er ikke meningen, at tomaterne skal koge, det er bare skindet som skal løsrive sig). Efter cirka 1 minut, så er skindet helt løst.
  • Tag tomaterne op med en ske, eller hæld vandet forsigtigt fra.
  • Tør din gryde af for vand og tilsæt olie.
  • Svits løg og hvidløg til de bliver gyldne
  • Put tomater, rødvin, balsamico, oregano, timian og salt og peber i
  • Lad tomatsovsen simre, indtil tomaterne er splattet godt ud (cirka 15 minutter)
  • Bland pasta og tomatsovs sammen og anret med lidt frisk parmesan på toppen

Her kan du se billeder step by step

Skær kryds i tomaterne

Skær kryds i tomaterne

Tomatskindet løsner sig hurtigt

Tomatskindet løsner sig hurtigt

Rynket og klar til at blive pillet

Rynket og klar til at blive pillet

Pillet og klar til at komme i gryden

Pillet og klar til at komme i gryden

Balsamico tilsættes tomatsovsen og den er klar til at simre

Balsamico tilsættes tomatsovsen og den er klar til at simre

 

Hjemmelavet tomatsovs med pasta. Finito!

Hjemmelavet tomatsovs med pasta. Finito!

 

 

 

Tagged: , , , , ,

Comments: 15

  1. Birgitte 23. november 2011 at 12:14

    Uhm, meget lækker opskrift. Hvad siger man til ungerne, når man har brugt tid og kræfter på at lave sådan en god sovs og de spørger, om de må få noget kecthup ovenpå?

  2. Simon 11. december 2011 at 20:46

    Tjaah, det er jo altid en svær balance. Vores børn er svært tilfredse med denne version uden ketchup. Men en klat ketchup skader efter min mening ikke. Det vigtigste er, at de ikke bare får lov til at hælde på, da der er en del sukker i ketchup.

    Sagt på en anden måde – kan en klat ketcup få børn til at spise et ellers sundt måltid, så ser jeg ingen problemer i det, men bliver maden klistret ind i ketchup (og dermed sukker), så skal alarmklokkerne begynde at ringe. I hvert fald hvis det er hver dag.

    Bedste hilsner
    Simon

  3. Daniel 15. marts 2012 at 20:21

    Hvad skal man bruge blenderen til? 😉

  4. Simon 15. marts 2012 at 21:00

    Hej Daniel

    Godt set og tak for det :) Det skal selvfølgelig være skrevet på som værende valgfrit.

    Bedste hilsner
    Simon

  5. henrik 20. august 2012 at 13:49

    I bund og grund er ketchup marmelade.
    Blot er frugt erstattet med en grøntsag.

    Sukker forstærker den gode smag, ingen tvivl om det.
    Skal smagen evt. forstærkes for at tækkes poderne, kan man jo eksperimenterer med at putte sukker i selve retten.

    Hvis ungerne stadigvæk insisterer på ketchup er vi altså over i et helt andet emne, nemlig dårlige vaner.

    venligst

    Henrik

  6. Simon 24. august 2012 at 11:21

    Hej Henrik
    Tak for indspark. Jeg er fuldstændig enig med dig. Og hvis man endda får ungerne til at hjælpe med at putte sukker i, så er de sikkert pænt motiverede for at spise op :)

    Bedste hilsner
    Simon

  7. Hanne Bjørn 25. august 2012 at 11:26

    Dejlig opskrift som er benyttet flere gange også med chilli fra haven.
    Jeg har en del tomater i drivhuset og vil gerne lave en kæmpe portion, men hvordan er holdbarheden? Og hvordan opbevares den færdige sovs bedst?
    Hilsen
    Hanne

  8. henrik 26. august 2012 at 12:09

    Hej Hanne,
    Jeg opdelte sovsen i portioner og smed dem i fryseren..
    Jeg kan forstille mig, at hvis du har nok sylteglas og mørk opbevarling, kan du bruge atamon 1 tsk. pr. liter sovs.

  9. Simon 26. august 2012 at 13:45

    Hej Hanne
    Jeg laver altid en stor portion, og så hælder jeg den i fryseposer i mindre portioner. Det er smart at lave portioner på for eksempel 300 ml 500 ml og 750 ml, så du har de rigtige mængder ift., hvad du skal bruge det til.

    Holdbarhed ved jeg ikke noget om, men det kan sikkert holde sig i rimelig lang tid.

    Bedste hilsner
    Simon

  10. Kristina 31. juli 2013 at 14:02

    Hej,
    Den ser lækkert ud, vil prøve den snart :)
    Hvis du vil prøve min, ja ellers vores så se her http://www.madtanterne.dk/tomatsauce-2/
    Go dag. :)

  11. Gitte 17. oktober 2013 at 15:10

    Hvis man vælger at blende det, behøver man så tage skrælden af tomaterne?

  12. henrik 18. oktober 2013 at 09:31

    Hej Gitte,
    godt spørgsmål, I princippet behøver du jo ikke engang at tage tomaten af stokken, hvis du blender det. Der jokes meget på internettet over hvad man kan blende :-).
    Nå spøg til siden, nogen mener at der sidder nogen smagsstoffer i skrællen som ikke er så spændende at komme i maden, den samme diskussion har man omkring gulerødder osv.

    venligst
    Henrik

  13. Simon 18. oktober 2013 at 10:02

    Hej Gitte og Henrik
    Jeg ved det faktisk ikke, men mener også at have læst noget med, at det skulle blive noget syrligere med skræl på.
    Mvh
    Simon

  14. lissi 5. august 2014 at 11:47

    Har man brug for at søde tomatsovsen kan man anvende et par dadler i stedet for sukker. Det smager godt, søder og er sundere end sukker. Vh Lissi

  15. Simon 7. august 2014 at 09:29

    Kære Lissi
    Tak for et godt tip – det skal klart prøves :)
    God sommer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *